Zamerajme sa na výber kvalitnej a zodpovedajúcej prilby na motorku

Na prvý pohľad sa môže zdať, že výber vhodnej prilby na motorku nemusí byť taký komplikovaný ako v skutočnosti je. Ak si chcete pravidelne vychutnávať svoju jazdu naplno a hlavne mať dokonale chránenú hlavu spolu s komfortným nosením, výber musíte trochu špecifikovať. Nielen z hľadiska ceny a dizajnu, ale tiež vnútornej výbavy, materiálu a tiež typu prilby (výklopná, integrálna, MX,..).Motorkár s moto helmou na hlave
Dôležitým faktorom je takisto overenie, či bola testovaná, respektíve homologovaná v rámci európskych nariadení. Konkrétnejšie vravíme o označení ECE 22-05 a ide o záruku, že dotyčná helma je dostatočne zabezpečená k pravidelnej prevádzke, teda značí požadovanú kvalitu.
Výber by ste zo začiatku mali prispôsobiť z hľadiska konkrétnej kategórie to podľa toho, aký štýl jazdy preferujete. Každá kategória so sebou prináša iný typ prevedenia a vlastností pri nosení.
Otvorené prilbysú veľmi praktické, väčšinou cenovo prístupnejšie, ľahšie pri nosení a vhodné napr. pri jazde na skútri a v menších rýchlostiach, nakoľko spoľahlivo pokrývajú len vrchnú časť lebky, spodná časť tváre a brada sú nechránené.
Integrálnesú synonymom bezpečnosti a dokonalej ochrany dokonca aj v prípade profesionálnych jazdcov. Sú typické tým, že kompletne chránia celú hlavu vrátane tváre a teda sú uzavreté. Po dlhšom čase jazdenia možno menej pohodlné, avšak zaručene bezpečné.
Výklopné (odklápacie)sa môžu pýšiť podobnou známkou ochrany no s tým rozdielom, že disponujú možnosťou odklápania v prednej časti tváre, čím zároveň poskytujú okrem bezpečnostnej takisto tú komfortnejšiu stránku. Niet divu, že práve toto riešenie sa v súčasnosti radí k najpopulárnejším.Muž s motorkou, skúter
Posledné dva varianty (integrálna a výklopná) sú najvhodnejšou voľbou v prípade, ak vlastníte o niečo silnejší stroj a jazdíte terén, kde sa dá „šliapnuť na plyn“. Kvalitu v oboch prípadoch poskytuje značka NOLAN.
Je tu však aj kategória Enduro pre tých, čo uprednostňujú aj o niečo náročnejší prírodný terén, v prípade profesionálnych motokrosových závodov sú to zasa prilby typu MX.

Related Posts